Dlaczego większość oleju CBD marnuje się w organizmie?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Gdybyś wiedział, że tylko 6% twoich żelek CBD dostałoby się do twojego krwiobiegu, aby wykonać swoją pracę, czy nadal byś je kupował? Wśród obecnego szaleństwa wokół marihuany i jej korzyści terapeutycznych, łatwo jest pomniejszyć biodostępność produktów z konopi.

Biodostępność odnosi się do stopnia i szybkości, z jaką substancja jest wchłaniana do krwiobiegu i może zostać wykorzystana w razie potrzeby. Fizjologiczne procesy i metody konsumpcji mogą wpływać na wchłanianie konopi indyjskich.

Aby zmaksymalizować leczniczą moc marihuany, ważne jest, aby dowiedzieć się o biodostępności. Im bardziej biodostępne są twoje konopie, tym mniejsza ilość rośliny potrzebna jest do czerpania korzyści.

Spis treści

Jakie czynniki wpływają na biodostępność konopi?

Gwałtowny wzrost popularności konopi można częściowo przypisać szeregowi dostępnych metod konsumpcji. Kannabinoidy, takie jak CBD i THC, są spożywane w postaci oleju - olej jest również używany do wytwarzania produktów spożywczych - ich biodostępność jest zagrożona.

Oleje CBD i THC są odporne na wchłanianie do krwiobiegu, ponieważ ciało ludzkie składa się w 60% z wody . Podstawowa nauka mówi, że olej i woda nie mieszają się, i to samo dotyczy oleju z konopi indyjskich i ludzkiego ciała.

„Kannabinoidy są cząsteczkami kochającymi tłuszcz i muszą przenikać przez środowisko komórkowe, które jest wodne” - Kiedy konopie są spożywane jako olej, początek działania może zostać opóźniony, a biodostępność ograniczona.

Innym zjawiskiem, które ogranicza dotarcie ekstraktów z konopi na bazie oleju do krwiobiegu, jest efekt pierwszego przejścia. Konopie po spożyciu doustnym są wchłaniane w przewodzie pokarmowym i transportowane przez żyły do wątroby, gdzie są metabolizowane. W wyniku tego procesu do układu krążenia dociera tylko ograniczona ilość. Ponieważ olej z konopi indyjskich jest często przyjmowany doustnie, jego skuteczność może być utrudniona.

Czy niektóre kannabinoidy są bardziej biodostępne niż inne?

Przeprowadzono dużo badań na temat CBD, THC, a mniej CBN, CBG. Badania wykazały, że biodostępność kannabinoidów zależy od sposobu ich podania.

Po nałożeniu jako maść miejscowa lub plaster na skórę, CBD może penetrować tkanki dziesięć razy skuteczniej niż THC. To samo dotyczy CBN.

Jednak THC jest bardziej biodostępne niż CBD, gdy jest podawane doustnie lub dostarczane przez płuca. Badanie kliniczne wykazało, że stężenie THC we krwi wydawało się o 30-50% wyższe niż CBD po podaniu doustnym w postaci sprayu podjęzykowego.

Jednak biodostępność THC jest nadal ograniczona po spożyciu doustnym i wynosi średnio tylko 4-12%. Podczas palenia lub waporyzacji biodostępność THC wzrasta do średnio 30%.

Jakie metody spożywania konopi optymalizują biodostępność?

Niektóre z najbardziej powszechnych i wygodnych produktów z konopi indyjskich, takie jak kapsułki, miękkie żele, nalewki i produkty spożywcze, ograniczają biodostępność z powodu pierwszego przejścia przez wątrobę.

Podawanie doustne trwa dłużej niż palenie, co eliminuje potrzebę częstego dawkowania. Metody doustne pozwalają również uniknąć podrażnień dróg oddechowych i ryzyka nowotworów złośliwych związanych z paleniem lub wapowaniem.

Wdychanie konopi gwarantuje zwiększoną biodostępność, ponieważ cząsteczki pary są transportowane przez cząsteczki pary bezpośrednio do pęcherzyków płucnych. Dzięki temu kannabinoidy szybko dostają się do krwiobiegu bez metabolizowania w wątrobie.

Plastry na skórę mogą być bardzo skuteczne w zwalczaniu bólu miejscowego lub ogólnoustrojowego. Pozwalają na stały wlew składników aktywnych do miejsca podania, więc jest mało prawdopodobne, aby pacjent doświadczył skoków THC we krwi.

Wreszcie, nanoemulsje i mikroemulsje mogą znacznie zwiększyć stabilność i biodostępność kannabinoidów. Te nowatorskie preparaty wykorzystują nanotechnologię, aby zapewnić do 100% biodostępności.

Jakie wskazówki lub sztuczki mogą pomóc zwiększyć biodostępność?

Jedną z metod zwiększających wchłanianie produktów spożywczych jest połączenie produktów z konopi indyjskich z tłuszczami. Zaleca się łączenie produktów spożywczych lub nalewek ze zdrowymi tłuszczami, takimi jak guacamole, hummus lub gorzka czekolada. Jeśli jednak czujesz się mniej cnotliwy, lody działają jako uczta. To samo dotyczy nalewek na bazie alkoholu.

Dla tych, którzy palą lub wapują, biodostępność można zwiększyć, minimalizując utratę strumienia bocznego i zwiększając liczbę zaciągnięć.

Ze względu na dwufazowy charakter, nadmierne dawkowanie może zaostrzyć objawy, które próbujesz złagodzić.

Komentarze

mood_bad
  • Brak komentarzy
  • Skomentuj
    Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę naszej witryny. Kontynuując korzystanie z tej witryny, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.
    Akceptuję
    Privacy Policy